Budapest XIII., Visegrádi u. 23. Telefon/fax:270-1842 e-mail: info@lumenkft.hu
 Projektor  Vászon  Kiegészítő  Aukció  Smart tábla
Kereső:   
Rólunk
Vásárlási tanácsok
Kosár
Akciók
Ajánlatkérés
Dátum: 2019-02-16   

HIHETETLEN AKCIÓ
Epson EB-S05
Technológia: LCD, Fényerő: 3200 ANSI Lumen
Felbontás: SVGA, Tömeg: 2,4 kg
Akciós ár: 94 900 Ft

Részletek  
 Gyártók szerint keresek
Acer
BenQ
Canon
Casio
Epson
Hitachi
JVC
LG
Optoma
Optoma (ThemeScene)
Panasonic
Sharp
Sony
 Kiegészítők
Gyári tartozékok, Kiegészítők
Izzó
Dokumentum kamera
Hálózati kiegészítő
Kiegészítők
Médialejátszó
HD lejátszó
Tartók, Szerelvények
Projektorhoz
Síkképernyőhöz
 Monitor, kijelző
Monitor, kijelző
 Smart táblák
SMART
Előlről vetítős
 Vásznak
Motoros
Távirányítós
Kurblis
Rolós
Házimozis
Hordozható
Fix
Állványos
Hírek - A vetítővásznak minőségi besorolása

A vetítővásznak minőségi besorolása

 

 

Avagy: Mit várhatunk el a különböző vetítővásznaktól? Tanácsok a vetítővásznak minőségének megítéléséhez, a megfelelő termék kiválasztásához ill. a vásárlói kifogások megfogalmazásához.

 

Mechanikai tulajdonságok

 

Rolós vetítővásznak. A leggyakoribb mechanikai kialakítás. A szövet minden esetben vékony, hogy a visszacsévélő rugó ereje a szövet tömegét képes legyen megemelni és a felgöngyölés könnyen menjen, ne akadályozza azt az anyag merevsége. A vékony szövet alkalmazásának következménye, hogy sohasem ad tökéletesen sík, vetítő felületet. Oldalról rátekintve vagy oldalsó ún. "súrló fény" hatására a felületen hullámok láthatók. Ez normális jelenség. Amennyiben a hullámok olyan erőteljesek, hogy már nem csak oldalról láthatóak, hanem a vetített képet is befolyásolják, szemből vetítve a képszélesség kétszeresének megfelelő távolságról nézve is láthatóak, zavaróak és ezáltal a kép esztétikai élvezetét befolyásolják, akkor tegyen minőségi kifogást, forduljon forgalmazójához és kérje a vászon cseréjét vagy válasszon más szerkezetű megoldást. A többéves tapasztalatok alapján a hullámosodás általában a 2 méter szélességet meghaladó méretek felett válik zavaróvá.

Rolós visszahúzó szerkezet. A vászon kihúzása kézzel történik. Ekkor megfeszítjük a belső rugót. A vetítővászon kihúzáskor minden tengely körbeforduláskor egyszer megállítható. Ez azt jelenti, hogy a vászon alsó szélének pozicionálása nem lehetséges 10-20 cm-nél finomabban. A visszacsévélés általában nagy sebességgel történik és a visszazáródás általában csapódó hanghatással jár. Amennyiben ez zavaró, lehetséges a visszacsévélést kézzel finoman lassítani, visszakísérni.

 

Motoros vetítővásznak. A felcsévélést és kiengedést beépített motor végzi, ezért lehetséges vastag szövet választása is. A vastag szöveten nincsenek azok a hullámproblémák, amik vékony szövetek sajátosságai. Vezérlése fixen szerelt kapcsolóval vagy különböző (infra, rádiós, projektorról trigger jellel vezérelt) távvezérléssel történhet. Ha nincs külön feltüntetve, mindig csak a mechanikus kapcsolót tartalmazza a csomag. Felszerelését feltétlen ajánlott elektromos szerelésben jártas szakemberre bízni.

 

Feszített rendszerű vetítővásznak. A vetítési felület anyaga méretváltoztató, rugalmasan nyújtható. A befogadó keret általában nagyobb, mint a szövet, így az összeszerelés része a feszítés. Ez a feszítés és az anyag rugalmassága biztosítja a felület simaságát. Vetítési szempontból ez a rendszer adja a legtökéletesebb felületet. A feszítéskor körültekintően kell eljárni, követni kell az összeszerelési útmutatóban leírtakat, nehogy egyoldali, egyenetlen túlfeszítéssel maradandó nyúlást, károsodást szenvedjen az anyag.

 

Hordozható vetítővásznak. Leggyakrabban a háromlábú „tripod” vetítővásznakat jelentik. Anyaguk mindig valamilyen vékony szövet, hogy ne legyen túl nehéz. A vetített felület simasága nem minden szerkezetnél biztosított ezért a kiválasztásnál kérje szakember segítségét. A nagy méretű (180 cm szélesség felett) vetítővásznak használatánál gondoljon a huzat hatására, ami a nagyméretű, de túl könnyű szerkezeteket felboríthatja, eldönti és balesetet okozhat. A könnyű, sok műanyag elemet tartalmazó szerkezet, mindig gyengébb mechanikai minőséget sejtet.

 

Méretek és méretarányok

 

Amikor a gyártók megadják a vetítővászon méretét, az mindig a szövet méreteit jelenti legfeljebb 1% tűréssel. A tok pár cm-el szélesebb, a látható, vetíthető képméret pedig kisebb. A látható képméret csökkenésének oka a fekete sávkeret. Erre optikai képbeállítási és esztétikai okokból van szükség. A fekete sávkeret szélessége változó. Rolós és motoros vetítővásznaknál általában 5-5 cm bal és jobb oldalt. Tehát a vetítővászon névleges méretéből általában 10 cm-t elvennünk, hogy a vetíthető szélességet megkapjuk. A házimozi alkalmazásokhoz fejlesztett termékek rendelkezhetnek un. felső fekete kifutóval, ami a mennyezetre szerelt vetítővásznak alsó szélének beállítását segíti. A felső fekete kifutó mérete nagyon eltérő lehet. Amennyiben ez fontos kiválasztási szempont, nem árt előre tisztázni a pontos méreteket.

 

Fényvisszaverési tulajdonságok

 

A matt fehér vetítővászon fényvisszaverési hatásfoka a meszelt falhoz képest 10%-al jobb. Ezt a különbséget alig lehet észrevenni. Az üzleti vagy oktatási célú vetítéseknél szokás fényvisszaverést erősítő vetítővásznakat alkalmazni. Ezeknek az ára a matt fehérhez képest jelentősen magasabb és a hatása is jelentős, de be kell tartani bizonyos vetítési elrendezéseket, különben az ellenkező hatást is el lehet érni. Házimozi alkalmazásoknál kontraszt növelő felületeket lehet választani. A különbség a matt fehérhez képest árnyaltabb. Árban is kisebb a különbség. Fontos megjegyezni, hogy a kontraszt növelő hatást csak teljesen besötétített szobában lehet érzékelni és a kontrasztnövelő hatás a fényvisszaverés hatásfokának romlásával jár. A megfelelő felület kiválasztásánál kérje szakember segítségét és lehetőség szerint győződjön meg hatásosságáról!

 

Felszerelési tanácsok

 

Különös tekintettel az elektromos vásznak felszerelésére, legjobb azt szakemberre bízni. A rosszul beüzemelt (elektromos hálózatra kötött és végállások beállítva) berendezés meghibásodik, és érintésvédelmi problémákat is felvethet. A rolós vetítővásznak felszerelésénél az erős, biztonságos rögzítés mellett gondoskodjon róla, hogy a tok vízszintes legyen!

 

Tartósság, tisztíthatóság

 

A tapasztalatok alapján azok a vetítővásznak, amelyeknek szövete ténylegesen szövetbázisú, tartósabbak. A csupán műanyag hordozó réteg első, hátsó festésével kialakított termékek a használat során hullámosodhatnak. A feszített vásznak tartóssága kiváló. Telepített állapotban nincs olyan ismert tényező, ami az idő során rontja használati értéküket. A motoros vásznak tartósságát alapvetően a beépített motor határozza meg. A piacon a francia SOMFY motorjaival szerelt változatok minősége példás. Motorhibák gyakorlatilag nincsenek. Ezt előrevetíti a SOMFY motorokra vállalt 5 év garancia is. A távol keleti motorral  szerelt termékekre sem jellemző a meghibásodás, de több éves tapasztalatok itt még nincsenek. Az esetleges zavarokat általában a hozzá nem értő szerelés, a végállás kapcsolók helytelen beállítása, eltekergetése okozza. Az állványos vetítővásznak meghibásodásai alapvetően mechanikai eredetűek. Alapvető szabály, hogy az azonos méret mellett a drágább, nehezebb szerkezet jobb, erősebb, stabilabb, tartósabb.

Tisztítás. Mindig a gyártók ajánlásai alapján, de általában a lágy szappanos vízzel való tisztítás megengedett.

 

Minőségi kifogások, hibák és azok kezelése

 

Garanciálisnak tekinthető hibák. Alapjában véve minden olyan hiba garanciálisnak tekinthető, amely a termék rendeltetésszerű használatát akadályozza és a hiba a garancia ideje alatt a rendeltetésszerű használat során keletkezett. A vetítővásznakat a gyártók alapvetően általános beltéri, mint irodai, tantermi, háztartási környezetben stb. történő használatra készítik. Az ettől eltérő, mint kültér, erősen nedves, savas, poros környezetben történő használat a garanciát kizárja. Szintén kizárja a garanciát a helytelen szállításból, rögzített vetítővásznak esetén a szakszerűtlen szerelésből a nem rendeltetésszerű használatból eredő hibák is. Nem kezelhető garanciában a műanyag elemek töréséből eredő, a vetítővászon szövetének sérüléseiből (szakadás, kilyukadás, tisztítás utáni foltosodás) eredő hibák. Amennyiben a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban kapja később sérülési ill. esztétikai jellegű hibákra már nem hivatkozhat. Amennyiben a csomagolás sérült, bontott, nem "originál" kérje a termék kicsomagolását átadáskor és győződjön meg sértetlenségéről!


 
 Információk
Év végi nyitva tartás
Házi-mozi szaktanácsadás
A vetítővásznak minőségi besorolása
Hogyan működik a DLP és az LCD?
Mekkora legyen a vetítővászon?
Hogyan válasszak projektort?
Rólunk
Hogyan tudok vásárolni?
Vásárlási feltételek
Licitálási szabályzat
Impresszum
Lumen Multimédia Kft.
Rólunk
Smart hírek
Érintés-felismerő
Interaktív asztal
SMART Magyarországon
Projektorizzók
Kattintson ide, amennyiben össze szeretné hasonlítani az egyes kivetítőket!
 Szótár
Név
Tipus
Áfa
Technológia
Fényerő
Kontraszt
Felbontás
Izzó élettartam
Zajszint
Leírás
Trapéz korrekció
Méretarány
Felület
Memóriakártya
 
 
Projektünk az Új Magyarország Fejlesztési Terv alapból a Mag-Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. közreműködésével valósult meg.
Projekt neve: "A vállalati folyamatmenedzsment hatékonyságának komplex fejlesztése a Lumen Multimédia Kft.-nél."
A projekt célja a Lumen Multimédia Kft. informatikai megoldásainak fejlesztése egy olyan komplex infokommunikációs beruházás keretében, amely jelentős hatékonyság növelést eredményez a vállalati folyamat-menedzsment területén.
Kedvezményezett: Lumen Multimédia Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (1132 Budapest, Visegrádi út 23.)
Közreműködő szervezet: Mag-Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (1539 Budapest, Postafiók 684.)

www.nfu.hu, www.magzrt.hu

 
© 2005 projektorbolt.hu - Minden jog fenntartva
Ajánlott felbontás: 1024x768